beneficii antioxidanti naturali
Antioxidanti

Cele mai bune surse de antioxidanti

Antioxidanții ajută la protejarea celulelor din corpul uman împotriva formării radicalilor. Acestea conțin vitamine, minerale, enzime și produse naturale. Radicalii, numiți și radicali liberi, sunt molecule cu un electron nepereche sau doi sau mai mulți electroni nepereche care nu interacționează între ei. Radicalii liberi derivați din oxigen sunt agresivi și toxici și sunt de obicei produși în timpul metabolismului celular. Se crede că acestea sunt cauza principală a îmbătrânirii și cauza principală a mai multor boli degenerative. În corpul uman, celulele albe din sânge interacționează cu radicalii liberi, protejând celulele corpului de daune

Expunerea la pericole pentru mediu, cum ar fi fumatul, poluarea, lumina soarelui sau alte toxine, mărește stresul oxidativ dincolo de un nivel la care sistemul imunitar poate apăra. Odată cu creșterea radicalilor liberi în corpul uman, resursele sistemului imunitar vor fi puternic implicate în lupta împotriva radicalilor liberi. Capacitatea antioxidanților de a lupta împotriva radicalilor liberi întărește sistemul imunitar pentru identificarea și combaterea toxinelor.

Există trei radicali liberi cunoscuți: superoxid, hidroxil și peroxid. Antioxidanții se atașează de radicalii liberi și formează un complex care previne distrugerea celulelor și este ușor de curățat ca deșeuri de către corpul uman. Rezultatul este un număr mai mic de leziuni celulare și un sistem imunitar mai sănătos, printre alte beneficii.

Licopen

Pigmentarea roșie a alimentelor precum roșii, grapefruit roz, guava și pepene verde este cauzată de carotenoidul licopenic. Cercetările au arătat că licopenul este un antioxidant puternic care poate ajuta la combaterea mai multor boli, inclusiv boli de inimă și cancer. Concentrațiile crescute de licopen oferă efecte protectoare mai mari; prin urmare, cele mai concentrate surse de hrană, cum ar fi pasta de roșii și ketchup, sunt mai bune protecții împotriva acestor boli.1,2 Din păcate, corpul uman nu este capabil să producă licopen și, prin urmare, trebuie să obțină această moleculă din surse naturale care conțin carotenoizi dietetici. Carotenoizii sunt o familie de pigmenți naturali. Există peste 600 de carotenoizi naturali cunoscuți, toți biosintezați doar în plante.

Licopenul are o structură moleculară unică cu lanț lung care conține 13 legături duble – mai mult decât orice alt carotenoid.2 Această configurație este responsabilă de capacitatea specială a licopenului de a neutraliza radicalii liberi. Licopenul apare în mod natural în fructele și legumele proaspete în configurația trans, care este slab absorbită. Tratamentul termic al alimentelor – de exemplu, roșiile transformate în pastă de roșii, suc sau ketch up – induce izomerizarea licopenului din configurația trans în cis. Configurația cis are o biodisponibilitate mult mai bună.

Carotenoizii sunt compuși solubili în grăsimi; în corpul uman, acestea se găsesc în țesutul gras și sunt transportate de lipoproteine. Aceștia acționează ca precursori ai alimentelor pentru vitamina A și ajută sistemul imunitar. Licopenul este, de asemenea, foarte lipofil și se găsește frecvent în membranele celulare. Este un antioxidant puternic care poate stinge radicalii liberi de oxigen singuliți de două ori mai eficienți decât beta-carotenul. Oxigenul singlet nu este o moleculă stabilă, ci o formă instabilă bogată în energie, care este un radical agresiv.

Coenzima Q10

Coenzima Q10 (CoQ10), sau ubiquinonă, este practic o vitamină sau o substanță asemănătoare vitaminei.3 Se găsește în cantități mici într-o mare varietate de alimente și este sintetizată în toate țesuturile. Biosinteza CoQ10 din aminoacizii tirozină este un proces cu mai multe etape care necesită cel puțin opt vitamine și mai multe oligoelemente. CoQ10 este coenzima a cel puțin trei enzime mitocondriale, precum și a enzimelor din alte părți ale celulei. Enzimele mitocondriale ale căii de fosforilare oxidativă sunt esențiale pentru producerea fosfatului de mare energie sau trifosfatului de adenozină de care depind toate funcțiile celulare. Funcțiile de transfer de electroni și protoni ale ciclului chinonei sunt de o importanță fundamentală pentru toate formele de viață.

Cercetătorii de la Universitatea din California din San Diego au descoperit că doze foarte mari de CoQ10 (împreună cu vitamina E) păreau să încetinească progresia bolii Parkinson. A redus declinul funcției neurologice și a îmbunătățit viața de zi cu zi. Deoarece studiul a fost mic, cercetătorii au stabilit că sunt necesare studii mai mari înainte de a putea recomanda CoQ10.

Majoritatea studiilor au utilizat doze de 50-200 mg / zi. Dar noul studiu Parkinson a testat 300, 600 și 1.200 mg, doza mai mare având cel mai mare efect. Deoarece CoQ10 este solubil în grăsimi, este cel mai bine să-l luați cu mese care conțin cel puțin o grăsime

Acidul alfa-lipoic

Acidul alfa lipoic ar putea foarte bine să intre în rândul vitaminelor C și E ca parte a primei linii de apărare împotriva radicalilor liberi. A fost descoperit în 1951 și servește ca o coenzimă în ciclul Krebs și în producția de energie celulară. La sfârșitul anilor 1980, cercetătorii au realizat că acidul alfa lipoic a fost trecut cu vederea ca un puternic antioxidant.

Mai multe calități disting acidul alfa lipoic de alți antioxidanți. Neutralizează radicalii liberi din zonele grase și apoase ale celulelor, spre deosebire de vitamina C (care este solubilă în apă) și vitamina E (care este solubilă în grăsimi). Este, de asemenea, un agent terapeutic foarte eficient într-o serie de condiții în care deteriorarea oxidativă are un rol major.

Organismul convertește în mod regulat acidul alfa lipoic în acid dihidrolipoic, care pare a fi un antioxidant și mai puternic. Ambele forme de acid lipoic sting radicalii peroxinitritici, un tip deosebit de periculos alcătuit atât din oxigen, cât și din azot. Radicalii peroxinitritici joacă un rol în dezvoltarea aterosclerozei, a bolilor pulmonare, a inflamației cronice și a tulburărilor neurologice.

În Germania, acidul alfa lipoic este un tratament medical aprobat pentru neuropatia periferică, o complicație obișnuită a diabetului. Accelerează eliminarea glucozei din fluxul sanguin, cel puțin parțial prin îmbunătățirea funcției insulinei și reduce rezistența la insulină.

Doza terapeutică de acid lipoic este de 600 mg / zi în Europa. În Statele Unite, este vândut ca supliment alimentar, de obicei sub formă de tablete de 50 mg. Carnea roșie este cea mai bogată sursă de hrană în acid alfa-lipoic.

Acid elagic

Acidul ellagic este un polifenol derivat din plante și un superantioxidant care inhibă radicalii hidroxil. Se găsește în principal în rodii. Rodiile au fost cultivate în Asia și Orientul Mijlociu de milenii din motive spirituale și de sănătate. Medicina occidentală a înțeles abia recent importanța acestui superantioxidant, care câștigă popularitate în prevenirea și tratamentul cancerului și al bolilor de inimă.

Interesul recent pentru puterea antioxidantă a rodiilor a început în principal în anul 2000. Aviram și colab. a demonstrat eficacitatea rodiilor în tratamentul aterosclerozei prin scăderea nivelului de colesterol lipoproteic cu densitate scăzută și creșterea nivelului colesterolului cu densitate ridicată cu până la 20% la om8. Cercetările lor au arătat că consumul de suc de rodie a redus semnificativ dimensiunea plăcii arteriale la subiecții umani și la șoareci.

Aviram și colab. au arătat că sucul de rodie are cea mai mare capacitate antioxidantă în comparație cu alte sucuri, vin roșu, ceai verde, roșii, vitamina E și alte surse de antioxidanți. Cercetările lor au indicat că sucul de rodie conține cel puțin trei antioxidanți principali, iar sucul are de trei ori puterea antioxidantă a vinului roșu sau a ceaiului verde.

Acidul ellagic în sine nu se crede că apare în mod natural la plante. În schimb, polimerii acidului galic și hexahidroxidifenoil (HHDP) se leagă de centrele de glucoză pentru a forma clasa de compuși numiți elagitanine. Când două grupări de acid galic sunt legate una lângă alta în cadrul unei molecule de tanin, se formează o grupare HHDP. Acidul ellagic este rezultatul atunci când grupul HHDP este scindat din molecula de tanin și se rearanjează spontan. Acestea sunt elagitanine care se găsesc în rodii

Cercetări științifice recente arată că rodia poate fi utilă în prevenirea și tratamentul diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată. Sucul a crescut timpul de dublare a antigenului specific prostatei la pacienții cu cancer cu PSA crescut după o intervenție chirurgicală sau radioterapie.

Vitamina E

Vitamina E este o vitamină solubilă în grăsimi care vine în opt forme diferite. Fiecare formă are propria activitate biologică, care este măsura potenței sau utilizării funcționale în organism. Alfa-tocoferolul este cea mai activă formă de vitamina E la om. Este, de asemenea, un puternic antioxidant biologic. Suplimentele de vitamina E sunt de obicei vândute sub formă de acetat de alfa-tocoferil, o formă care îi protejează capacitatea de a funcționa ca antioxidant. Forma sintetică este etichetată „D, L” în timp ce forma naturală este etichetată „D”. Forma sintetică este doar pe jumătate activă ca forma naturală.

Sunt în curs studii pentru a determina dacă vitamina E, prin capacitatea sa de a limita producția de radicali liberi, ar putea ajuta la prevenirea sau întârzierea dezvoltării anumitor boli cronice, cum ar fi bolile de inimă. De asemenea, s-a demonstrat că vitamina E joacă un rol în funcția imunitară, repararea ADN-ului și alte procese metabolice

Seleniu

Seleniul este un oligoelement care susține activitatea sănătoasă a sistemului imunitar, face parte din glutationul puternic antioxidant și este necesar pentru o bună sănătate a tiroidei.

Seleniul este folosit de corpurile noastre pentru a produce glutation peroxidază, o componentă a sistemului natural de apărare antioxidant al organismului, care este produs în ficat. Funcționează cu vitamina E pentru a proteja membranele celulare de daunele cauzate de radicalii liberi dăunători și ajută la detoxifierea compușilor nocivi din ficat. În plus, glutationul este eliberat în fluxul sanguin, unde ajută la menținerea integrității celulelor roșii din sânge, protejând în același timp globulele albe ale sistemului imunitar ca parte a apărării corpului.

Sursa: uspharmacist.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *